Kto powiedział, że kawa jest tylko dla mocnych kawoszy? Filiżanka kawy każdego dnia może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Właściwości przeciwutleniające kawy mogą zapobiegać uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki, a także regulować układ odpornościowy i poprawiać układ nerwowy. Ponadto mówi się, że kawa stymuluje produkcję serotoniny i uważa się, że wpływa to na samopoczucie, ponieważ poprawia samopoczucie. Jak widać korzyści są liczne.
Jednak niektóre badania pokazują, że kawa może mieć negatywny wpływ na twoje zdrowie. Jedno z badań wykazało, że osoby pijące kawę zwiększyły ryzyko choroby Parkinsona o sześćdziesiąt procent. Okazało się to później nieprawdziwe, gdy duża grupa naukowców przeprowadziła metaanalizę i stwierdziła, że nie ma znaczącego wzrostu ryzyka choroby Parkinsona wśród osób pijących kawę. Istnieją jednak inne prospektywne powiązania z chorobą Parkinsona, w tym inne badanie, które wykazało związek między kawą a demencją.
Innym potencjalnym problemem jest to, że zbyt dużo kawy może być szkodliwe dla mózgu. Chociaż większość napojów kawowych zawiera niewielkie ilości kofeiny, regularne picie kawy może powodować bóle głowy, drżenie, drażliwość, niepokój, bezsenność, nudności, wymioty i kołatanie serca. Kiedy kofeina znika, twoje ciało domaga się większej ilości energii. Może to prowadzić do problemów z koncentracją i utrzymaniem się na zadaniu, co może przyczynić się do słabej wydajności pracy i utraty korzyści zawodowych. Ponadto badania pokazują, że osoby pijące kawę mają zwykle niższe IQ i są mniej ekologiczne niż osoby niepijące kawy.
Jedna z największych korzyści, jakie faktycznie ma kawa, jest związana z adenozyną lub AChE. Adenozyna odpowiada za napięcie mięśniowe i pikantność w głębi mózgu. Wykazano, że picie kawy obniża poziom AChE we krwi, co może zmniejszyć ryzyko związane z chorobami serca i chorobą Alzheimera. Inne badania sugerują, że AChE może odgrywać rolę w tworzeniu się blaszek miażdżycowych w tętnicach, które mogą blokować przepływ krwi i zwiększać ryzyko udaru i zawału serca. Inne badania wykazały, że AChE może odgrywać rolę w rozwoju guzów okrężnicy i piersi, a także może działać jako mitogen, co oznacza, że stymuluje wzrost komórek.
Oprócz korzyści zdrowotnych, jakie zawierają ziarna kawy, mają one również kilka innych unikalnych właściwości. Są bogate w przeciwutleniacze, o których wiadomo, że zwalczają wolne rodniki w organizmie. W rzeczywistości wielu naukowców uważa, że wolne rodniki są główną przyczyną starzenia się komórek. Wolne rodniki mogą zwiększać uszkodzenia tętnic, zwiększać ryzyko chorób serca i tworzyć blaszki miażdżycowe w tętnicach. Wykazano, że picie herbaty bogatej w przeciwutleniacze zmniejsza ryzyko tych chorób o prawie 50%. Przeciwutleniacze pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek, ale niektóre badania sugerują, że herbata jest jeszcze bardziej skuteczna, jeśli jest spożywana w postaci suplementu lub zmieszana z innymi składnikami odżywczymi.
Istnieje wiele dowodów na to, że regularne picie kawy jest korzystne. Badania wykazały, że osoby pijące kawę rzadziej chorują na cukrzycę typu II, rzadziej zapadają na choroby serca i rzadziej zapadają na niektóre nowotwory. Istnieją również dowody na to, że codzienne picie kawy może zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Właściwości przeciwutleniające pomagają zwalczać odkładanie się płytki nazębnej na ścianach tętnic, a także pomagają zapobiegać nowotworom. Jeśli codziennie pijesz filiżankę lub dwie kawy, możesz czerpać korzyści zdrowotne przez wiele lat.
Więcej o tekście źródłowymWskaż tekst źródłowy, by wyświetlić dodatkowe informacje o tłumaczeniu
Prześlij opinię
Panele boczne